What if ?

by - 17 iulie

Am început blogul din pasiune, dintr-o joacă. "Fă ceea ce-ți place și nu va trebui să muncești niciodată în viața ta", spunea Confucius. Problema cu a face ceea ce te pasionează (și îți place) este că asta de multe ori nu ajunge să-ți plătească facturile. Când am făcut blogul nici măcar nu mi-a trecut prin cap că voi face vreodată vreun ban. Mai mult de atât, sunt absolut convinsă că dacă îți faci un blog având în cap să faci bani cu el, nu se va întâmpla asta NICIODATĂ. Personal cred că " hai să-mi fac un blog și să scot repede niște bani cu el" este fix concepția românului care își face o afacere cu gândul să se îmbogățească peste noapte și după jumătate de an o închide.

"Faci bani din blog?". O întrebare pe care o primesc din ce în ce mai des. În ultima vreme blogging-ul românesc s-a dezvoltat foarte mult. Dar nu neapărat la capitolul calitate. Adevărul e că doar o parte va reuși să facă bani. Degeaba te aștepți să-ți citească lumea blogul din prima. Nici bani nu o să faci de a doua zi. Un blog de succes se construiește cu muncă. Este nevoie de multă muncă, de consecvență, răbdare, de eforturi multe și disciplină. Mai mult decât atât. De experiență. Concluzia e: banii nu se fac singuri.

Nu ocolesc răspunsul și nici nu o să te mint. Blogul și tot ce ține de Social Media( IG+ Fb) îmi aduc un câștig suplimentar destul de mare. Unul cu care, sa zicem, ca imi permit sa ma intretin si sa-mi fac si din pofte. Da, banii încă nu curg în conturile mele așa cum îmi imaginez eu, dar este din ce în ce mai bine. Dar, am deja vreo sapte ani de când m-am aventurat în această lume și vreo patru de când am început să-l privesc ca pe un business. Iar un business însemnă că trebuie să investești ceva că să scoți mai mult. Nu există altă cale. Am văzut o grămadă de oameni care abia ce și-au pus blogul pe picioare sau și-au făcut o pagină de Instagram și se gândesc deja la milioane. Nu e chiar atât de simplu. 
Pentru ca blogul tău să funcționeze ca un business, trebuie să investești. E ca și condusul unei mașini: la început pare complicat. La fel este și cu dezvoltarea unui blog. La început sunt multe lucruri de învățăt. Pe măsură ce le înveți ele devin tot mai ușoare, iar tu tot mai bun. Pentru că investiția presupune, în mare, trei lucruri: bani, timp, răbdare. Timp în a învăța permanent, timp pentru a scrie (pentru că da, trebuie să scrii și trebuie să scrii bine), timp pentru a citi alte bloguri, timp pentru a face poze, pentru a le edita, timp pentru a gestiona comunitatea care se strânge. Pentru ca blogul tău să funcționeze ca business, trebuie să înțelegi că el este un produs și că el trebuie vândut ca un produs.  În ce magazin te-ai duce să cumperi pâine? Într-unul plictisitor și unde vânzătoarele sunt mereu acrite sau într-unul plăcut cu vânzătoare amabile? Eu cu siguranță l-aș alege pe al doilea.

Blogul nu este și nu poate fi niciodată un loz în plic. Nu dacă vrei să și câștigi ceva. Dar dacă vrei blog doar pentru că ai văzut tu la alții că poți să câștigi bani cu el, vezi-ți de treabă și du-te la muncă. Pentru că dacă nu ai răbdarea necesară pentru a înțelege că succesul nu vine peste noapte și că este nevoie de o perioadă lungă să se așeze cum trebuie, nu vei reuși. Dar până atunci concentrează-te pe ce ai de făcut. Bazează-te întodeauna pe calitate și respectă-ți mereu contractele și partenerii! Respectă-ți publicul și oferă-i tot ce ai tu mai bun!
Vrei să-ți faci blog? Fă-ți! Recomand oricui de pe lumea asta să-și facă! Dar să câștigi bani fără să înțelegi aceste teorii este aproape imposbil! O să fie un exercițiu bun pentru disciplină, pentru atenție și pentru creier. Și pentru abilitățile de comunicare pentru că vei fi obligat să înveți limba română. Da, o să afli cu stupoare că virgula între subiect și predicat nu e ceva foarte plăcut cititorului. O să înveți pe pielea ta în ce cazuri se scrie "copiii" și în care "copii" sau că nu se pune punct după titlu. Dacă simți că ai ceva de spus, fă-ți blog, voi fi prima care te va încuraja să continui. Dacă vrei să-ți aduci mai aproape publicul... fă-o prin emoție, nu prin tabele, statistici și numere umflate.

În concluzie: este greu să faci bani din businessul numit blog? Cam da. Dar, pe de altă parte, știți vorba aia cu : " dacă ar fi ușor, ar face-o oricine, da?"
Kisses, 
Valentina

You May Also Like

0 comentarii