New York, New York

by - 12 iunie

Nu știu cum l-au perceput alții, însă pe mine New York-ul m-a fascinat într-un mod greu de explicat. Indiferent de unde vii, să ajungi în New York poate fi un vis devenit realitate. Ne-am dorit atât de mult să ajungem în NYC, să ne rătăcim printre zgârie-nori, să vedem orașul de sus, să mâncăm și să încercăm tot felul de lucruri pe care nu le găsim în Europa, să prindem un pic din vibe-ul orașului, să mergem la un musical pe Broadway și lista ar putea continua la nesfârșit. Da, e un oraș mare, cu o agitație constantă, cu multă lume, cu oameni din toate colțurile lumii, murdar pe alocuri și, totuși, când ești acolo te încearcă un sentiment contradictoriu: te simți atât de mic față de tot ceea ce este în jurul tău și totuși simți că ai o mie de posibilități pe toate planurile.
Sunt obișnuită să vă povestesc despre călătoriile mele, despre orașele pe care le vizitez și despre oamenii din diverse colțuri ale lumii. New York-ul, în schimb, a fost special. Nu știu dacă fascinația vine din faptul că am văzut locurile pe care numai în filme le vedem, sau poate pentru că fiecare om de acolo părea să ascundă o poveste interesantă. Însă ceea ce merită toți banii din lume că să poți vedea și trăi pe pielea ta nu sunt nicidecum clădirile, ci oamenii și spectacolul străzii, care aici este de cea mai bună calitate. Te face să-l iubești chiar dinainte de a-l vizita.
Nu există oraș la fel cu New York-ul. Ok, poate sună ciudat, pentru că știe toată lumea că fiecare oraș are farmecul lui. Dar când vine vorba despre New York cu cât vezi mai mult, cu atât ai impresia că mai ai foarte multe de văzut. Îți dă o stare pe care nu o mai întâlnești altundeva (sau cel puțin eu nu am mai întâlnit-o). Una dintre lecțiile pe care le-am învățat despre New York este că pare să aibă mai multe orășele diferite în interiorul său. Dincolo de cartierele imigranților, de la Little Italy la Chinatown sau Greenwich Village, tot orașe paralele par să fie și Central Park sau chiar Times Square. Da, New York-ul are o vibrație care nu se oprește niciodată, poveștile lui continuă permanent.

Din prima secundă în care ajungi în NY, începi să faci conexiuni între locuri și filme. Pentru că oriunde mergi în "Big Appple", îți aduci aminte de un film sau de un serial pe care l-ai văzut cândva. Și îți dai seama că este fix la fel. Ca în filme. De ce? În New York am simțit că aici este locul în care oricât ai fi de "altfel", niciodată nimeni nu o să se uite la tine ciudat. Când mergi pe bulevardele centrale, ți se pare că tot orașul este într-o alertă constantă. În Manhattan, auzi viața în toată gloria ei. Personal, asta mi-a plăcut cel mai mult: zumzetul străzii și farmecul puhoaielor de oameni care în alte locuri ma obosesc... aici îi dau farmec. Peste tot sunt mașini NYPD, ambulanțe, străzi care fie sunt închise din cauza unor lucrări, fie sunt păzite de polițiști. Este un loc ce te umple de energie și care îți încarcă bateriile. Sigur că, după două-trei zile, mixul acesta de sunete ajunge background noise și cumva nu-l mai simți atât de puternic în timpane. Cu toate acestea, experiența de a fi la New York nu se aseamănă cu nimic din ce am trăit până acum și cred că este locul care fie o să te obosească la culme, fie de unde nu vei vrea să mai pleci.
Nu cred că New York înseamnă America și nu cred că pot spune cum este în America după această experiență. Dar, NY este unul dintre acele orașe în care nu numai că merită să revii, ci pur și simplu trebuie, pentru că nu îți vor ajunge zilele. Îți imaginezi multe lucruri înainte să ajungi acolo. Toate se simt și se desfășoară la pas, printre străzile aglomerate. New yorkezii sunt mereu grăbiți, amabili dacă îi întrebi ceva, fac mult sport, au câini de talie mică, poartă branduri locale, nu conduc foarte mult, iar cei care o fac au mașini mari, nu prea fumează, beau multă cafea, cumpără enorm, stau mult în parc, merg cu metroul zi și noapte.
Orașul care nu doarme niciodată nu te va lăsa nici pe tine să dormi. O să te întâmpine într-un peisaj pe care îl vei găsi inexplicabil de familiar și o să îți ocupe fiecare minut al vacanței.
Kisses,
Valentina

You May Also Like

0 comentarii