Bine ai venit în Singapore!

by - 31 octombrie

"Hai să mergem în Singapore", mi-a spus într-o zi soțul meu. Singapore, zic? Ok, Singapore să fie. Avea încredere deplina și m-a convins pe loc că merită. Eu aveam să mă conving ulterior de cum am pus piciorul în micuțul stat-insular. Până să ajungem anul acesta în Singapore, Dubai era pe primul loc în clasamentul nostru dacă am dori vreodată să emigrăm. Acum s-au cam răsturnat locurile, iar Singapore a rămas un oraș aproape de sufletul nostru, pe care îl iubim și în care ne-am întoarce oricând, fără să ne punem probleme că ne-am putea plictisi.

Bine ai venit în Singapore! Îți recomand să fii foarte atent unde îți lași bagajul, unde îți arunci guma de mestecat și nu cumva să bei sau să mănânci pe stradă! Clădirile înalte, clima tropicală și atmosfera de vacanță, fac din acest oraș paradisul la care mulți dintre noi visează. Considerat un diamant al Asiei, Singapore strălucește de lumină și curățenie, iar aceasta din urma nu este numai un mit turistic sau urban, ci o realitate. Statutul de cel mai curat oraș din lume s-a câstigat în timp, cu ajutorul unor reguli stricte, dar și prin strădania localnicilor și a turiștilor de a respecta nu numai un brand de țară, ci și o emblemă a acesteia. Da, trebuie să știi că în Singapore este curat de îți vine să te descalți, dar și că trebuie să ai grijă la legile dure. Cu toate acestea, de la temple budiste, până la clădiri moderne, piscine uimitoare pe acoperiș sau spații verzi pline de liniște, Singapore te întâmpină în acest paradis exotic cu zâmbetul pe buze.

Singapore este un oraș cosmopolit, în care ahitectura modernă se îmbină extrem de plăcut cu valorile tradiționale, un oraș curat și liniștit, un oraș care merită toți turiștii pe care îi are. Odată ajunsă la destinație aveam să constat că toate informațiile despre Singapore citite acasă s-au dovedit a fi corecte, iar la finalul vacanței noastre acolo, aveam să decid, subiectiv firește, că pe lângă toate cele de mai sus, Singapore este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut până acum. Ce m-a fascinat, în primul rând, a fost melanjul de Occident-pur cu elementele tradiționale locale care îți amintesc la tot pasul că te afli, de fapt, în Asia. Deși este un oraș mai occidental decât oricare alt oraș vest-european, totuși își păstrează nealterată savoarea asiatică. Infrastructura este foarte dezvoltată, dar asta nu mai miră deja pe nimeni având în vedere că oamenii își sporesc artificial suprafața țării. Uimitor este faptul că singaporezii au dezvoltat și un adevărat oraș subteran în paralel cu ceea ce au ridicat la suprafață. Și nu mă refer aici numai la rețeaua impresionantă de metrou sau la câteva tuneluri, ci la un mini-orășel aflat sub pâmânt.

Singapore este o insulă, un oraș și țară în același timp. Noi am stat doar vreo patru zile și e lesne de înțeles că e mult prea puțin. Zona centrală este împânzită de clădiri frumos construite și întreținute impecabil, cu puternic iz englezesc, înconjurate de verdeață. O plăcere să te plimbi pe străduțe, prin parcuri și peste poduri pentru a ajunge în zona de point view mult așteptată. Am făcut întâi cunoștință cu simbolul orașului, Merlionul cel vestit, jumătate leu, jumătate pește. Merlionul stă cocoțat pe un fel de scăunel și se pozează cu toată lumea, ca un adevărat simbol ce este. Platforma pe care se află mica statuie oferă prima priveliște asupra celebrului hotel Marina Bay Sands, care se identifică, mai nou, cu imaginea orașului. O construcție impunătoare, interesantă, delicată și ultra modernă, năucitoare cu pilonii ei curbați și piscina cu observatory deck la vârf. O imagine pe care nu cred că o poți uita vreodată și care te face să trăiești într-un vis departe de realitate.

Încurajată de toate aceste superlative, am pornit la drum prin paradisul asiatic. Fie că e vorba de o clădire futuristă, un spațiu verde deosebit sau un monument, Singapore te va surpinde cu ceva și te va face să îi păstrezi amintirea într-un loc special. I se mai spune și "fine city"... e un joc de cuvinte în engleză... Fine înseamnă "rafinat", dar și "amendă". Pentru că orice ai face necivilizat, de la scuipat pe stradă, trecut strada pe roșu sau plimbat cu durieni în metrou, se sancționează cu amenzi usturătoare. Unii sunt încântați de acest oraș ultramodern, care, practic, nu are criminalitate și care strălucește. Alții văd în el un oraș steril, fără zvâcul și nebunia marilor metropole asiatice. O singură informație am ignorat, deși am avut-o de când am plecat de acasă, și anume aceea că cea mai scumpă destinație turistică din lume este... ați ghicit: Singapore!

Pentru mine, Singapore a fost mai mult decât modernismul occidental. Un oraș al extremelor uluitoare. Ia-o la pas pe străzi și vei observa o a doua lume a acestui oraș- lumea tradiționalistă, încă arhaică, etern fascinantă. Vei vedea temple și clădiri din vechime, locuitori ce păstreză cu sfințenie cutume milenare, o arhitectură și o cultură complet diferită de lumea corporatistă de pe strada paralelă. De aceea, Singapore este o experiență de încercat cel puțin o dată în viață. Iar apoi, de câte ori ai ocazia, să te reîntorci, măcar pentru o scurtă vizită, chiar și de o zi, pentru a vedea ce s-a schimbat!
Kisses,
Valentina

You May Also Like

0 comentarii