Just a city girl

by - 07 septembrie

Iubesc curățenia și rigoarea Vienei, admir îndrăzneala arhitecturală a Londrei, ador romantismul orașelor italiene, aerul chic al Parisului, grandoarea Dubaiului sau pasiunea Havanei, dar se spune că nicăieri Dunărea nu e mai frumoasă ca la Budapesta. Ceea ce am observat la obiceiurile turistice ale noastre este că dacă o destinație este prea aproape sau prea ușor accesibilă, nu merită sau nu este suficient de interesantă. La fel se întâmplă și cu țara noastră. Cunosc mulți oameni care au vizitat o grămadă de țări, dar nu știu România mai departe de Valea Prahovei. Budapesta mi-a demonstrat cât de greșit este acest comportament. Mi-aș dori chiar să vă conving să mergeți la Budapesta, mai ales dacă stați în vestul țării. Știu că lenea e mare și se găsesc numeroase motive să tot amâni o excursie, dar, din când în când, meriți o escapadă.

Ploaie, vânt, soare sau oricum ar fi, nu se poate să rămâi indiferent. Binemeritat supranumită "perla Dunării" Budapesta nu este un oraș pe care să îl vizitezi în nici două zile cum am făcut-o noi. Adevărul este că întotdeauna am crezut că este doar un oraș de tranzit, unde petreci o noapte în drum spre Viena sau alt oraș din Europa, fără să-l fi cunoscut cu adevărat. Însă, în momentul în care l-am descoperit ca destinație turistică am fost impresionată de cât de multe are de oferit. Chiar și două zile au fost suficiente ca să te prindă, să te perpelească, să te îndrăgostești de el ca un nebun, să vrei să nu mai pleci și să te gândești mereu cum să revii. De când am coborât din mașină am simțit un aer boem, liniștit și relaxat, care m-a făcut să îmi manifest încântarea la fiecare pas pe care l-am făcut. Am rămas fascinată de Budapesta și îmi dau seama că tot ce am crezut este complet diferit sau prea puțin față de ceea ce acest oraș mi-a arătat. Este o surpriză pentru absolut toate gusturile, este o încântare pentru toate simțurile, este o poveste de grandoare, combinată cu aer pitoresc. Aici găsești rigoarea germană și chicul francez, dantela feroneriei și măreția pietrei, grandoarea și slăbiciunile deopotrivă adunate și risipite cu generozitate.

Am mers pe jos destul de mult, am rătăcit pe străzi, am admirat clădiri, am simțit freamătul orașului și am mâncat multă înghețată. Am urcat cât mai sus pentru priveliștea la înălțime, am fost deasupra tuturor ca să mă încarc cu energie, ca să mă pierd în zare, ca să îmi dau seama cât de mică sunt. Continuând să vorbesc despre povești, deși Budapesta are și numeroase bulevarde largi și aerisite, ne-am concentrat atenția și asupra străduțelor înguste, deoarece acestea sunt cele care dau autenticitate locurilor. Orașul în sine este tot un muzeu. Este genul de oraș pe care merită să îl bați la pas și să descoperi locuri frumoase. Budapesta freamătă de o liniște aparte, însă ceea ce se întâmplă de-a lungul Dunării îl ridică pe un piedestal, acolo printre locurile ce trebuie văzute cel puțin o dată în viață.
Kisses,
Valentina

You May Also Like

0 comentarii