Vamos a la playa

by - 03 iulie

Despărțirea de Havana este grea, dar după o explozie de simțuri survine nevoia să te lași un pic dus de val... la propriu de data aceasta. Varadero, nisip fin, soare și ape cristaline. Ne luăm rămas bun de la superba capitală cubaneză conștienți că la capătul unei călătorii de trei ore cu autocarul ne așteaptă Paradisul. Deschid ochii, prin geamurile mari palmierii descriu arcade de frunze pe cerul înnorat. Șopârle pe terasă, păsări în picaj, ușor, ușor norii dispar cu totul, soarele orbește, sub palmieri cu fructe de toate mărimile arbușți înfloriți. Bienvenidos a la playa!

Oceanul pe acest țărm este asemenea unei emoții încarnate. Cu aparatul foto în mână plec să descopăr locul. Desculță, pășesc aproape peste tot căci vreau să vad de aproape totul. Inspir Cuba fără așteptări, inima mi-e deschisă, ating ce se poate atinge, o palpez, o miros, o văd, o salut. Ajung la mare, apa mării e... cum să spun, cerul e cel spălăcit, palid, anost, apa e vie! Desăvârșirea verde a albastrului din larg topit în albul nisipului pe care plaja îl dezvelește orbitor este copleșitoare. Oceanul, aici, în Caraibe este deosebit. Sunt zile în care iubește, e calm și primitor. În alte zile e furios, te respinge, e amenințător. L-am văzut seren și brutal, de un albastru electric sau verde ireal. Pentru acest spectacol al naturii, merită să vezi Varadero. Iar dacă poți privi oceanul în timp ce îți afunzi tălpile goale în nisipul cald pe ritm de salsa și pe un fond sonor cubanez experiența devine una memorabila. E adevărat că în Varadero lipseste ingredientul forte al Cubei: cubanezii, dar asta nu înseamnă că nu e frumos.

Este la fel de adevărat că plajele de aici sunt perfecte. Natura, aerul, apa compensează tot. Trupul și mintea eliberate de haine și stres intră în altă dimensiune, altă vârstă, îsi găsesc alte valori. Încep să-i înțeleg pe cei care într-o zi abandonează totul și își iau lumea în cap alegând să trăiască altfel, altundeva... Paiul devine culmea confortului. Stai întins pe șezlong și nu trebuie să te ridici ca să-ți bei recele mojito. Mă întind pe spate, cerul mi se strecoară printre umbrelă și palmierii verzi. În Cuba, o țară unde blocurile "rusești" îmi amintesc de comunism, m-am gândit mai mult la libertate într-o săptămână decât în orice altă țară capitalistă pe care am vizitat-o. Cuba e o invitație la a medita despre orice. Plec în gânduri până când înconjor tot pământul și rămân doar cu mine. Sunt fericită!
Kisses,
Valentina
[Folositi codul TRASCA1084 pentru extra discount]

You May Also Like

0 comentarii