Havana loca

by - 29 iunie

Am să încep această postare prin a te întreba dacă ai un spirit liber. Ce înseamnă un spirit liber? Un spirit liber e fascinat de viață, e un spirit călător, curios, plin de imaginație, un spirit ce iubește tot ce îl înconjoară! Deci, ai un spirit liber? Dacă răspunsul tău este da, atunci sunt convinsă că trebuie să mergi în Cuba. Mașinile anilor '50, simbolurile comuniste prezente la tot pasul, atmosfera romantică și aroma inconfundabilă a trabucurilor cubaneze te vor face să te simți într-o cu totul altă lume. Dar despre ce doresc eu să vă povestesc este lumea ce se află dincolo de toate acestea. Cuba și cea mai importantă resursă a ei: oamenii! Cubanezii a căror charismă reușește să desființeze orice graniță vizibilă sau invizibilă.

Există o destinație pentru fiecare tip de călător, așa cum există câte un preparat pe gustul fiecăruia dintre noi. Recunosc, mi-a plăcut mult în Cuba. Este una dintre țările pe care le-am îndrăgit cel mai tare și care îmi va rămâne în minte mult timp. Este un cocktail de ideologie revoluționară care se revarsă de pe ziduri, plaje superbe, mașini vechi-clasice, clădiri coloniale mai bine sau mai rău întreținute, plantații nesfârșite de tutun și o populație veselă și primitoare care iubește să râdă, să petreacă și să danseze. Cuba este un teritoriu care te va surpinde plăcut încă din prima zi. Nu numai pentru culoarea locală aparte, dar și pentru spiritul latin care face din această țară o destinație vibrantă.

Pentru călătorul aflat în căutarea faimosului spirit cubanez, Havana este tot ceea ce și-ar putea dori și, uneori chiar mai mult. Partea veche a orașului este una în care vei avea impresia că timpul a stat în loc. Și vei avea dreptate. Străzile colorate și încărcate de istorie parcă-ți șoptesc la fiecare colț povești de mult uitate. Mașinile vechi par desprinse din filmele secolului trecut, iar localnicii par mai veseli ca oricând. Vei întâlni cântăreți veseli, localnici binevoitori, o adevărată atmosferă de sărbătoare, cu iz de rom și trabucuri la tot pasul. Nu te aștepta să vezi locuri amenajate pentru turiști peste tot, dimpotrivă, contrastele sunt foarte des întâlnite în Havana, oameni săraci pe străzi, însă care îți vor zâmbi cu sinceritate, mașini frumoase, dar și adevărate "epave", despre care te vei mira că mai funcționează și circulă pe stradă. Iar aici am atins un nou subiect interesant: străzile din Havana, locurile în care viața este trăită prin muzică și dans. Da, Havana este singurul oraș cu soundtrack din lume. Dacă nu iubești muzica latino, o vei iubi. Dacă dansul nu e punctul tău forte, vei fi convertit. Manifestarea culturală cea mai puternică a cubanezilor este muzica și dansul. Vaai, cum cântă și dansează oamenii! Pare că e ceva genetic, nu există cubanez care să nu îți cânte impecabil sau să nu își unduiască perfect șoldurile.

Havana e glorioasă, fascinantă, simultan veselă și tristă. Primul lucru care m-a frapat a fost starea deplorabilă în care se găseau unele clădiri din centrul Havanei. Pe marginea mării, pe o lungă distanță, se găseau case care în vremuri bune au arătat splendid, dar care sub domnia lui Castro au ajuns într-o mizerie greu de descris; nu puteai crede că cineva poate locui într-un asemenea loc; și cu toate acestea, acolo stăteau, claie peste grămadă foarte mulți oameni. Cuba, este fără doar și poate, o țară închisă asupra căreia regimul comunist și-a pus indubitabil amprenta. Cu toate acestea este unul dintre locurile unde m-a izbit cel mai tare libertatea spiritului localnicilor. Deși, și aici, ca în multe alte colțuri ale lumii, viața nu e ușoară, oamenii sunt veseli și senini, bucuroși să schimbe câteva cuvinte cu tine și să-ți împărtășească vederile lor asupra lumii.

Tocmai de aceea, Cuba este înainte de toate o lecție de viață. Una extrem de valoroasă. Cubanezii emană culoare și energie forfotitoare, în ciuda austerităților comunismului, a raționalizării și a simplității unui trai pe care Europa l-a pierdut în urmă cu decenii. Sunt oameni încercați de destin, au lipsuri, supraviețuiesc cu greu și cu toate acestea reușesc să privească viața ca pe un miracol. Când mă gandesc la Cuba, primul gănd ce mă străfulgeră este... toți trăim mai puțin decât am vrea! Mă gândesc că timpul este limitat, că trebuie să trăiesc acum, mai mult decât deja o fac! Că trebuie să ignor o realitate stupidă impusă de televizor și de conflicte politice în care nu mă regăsesc! Iar lumea asta e atât de mare...

Cu siguranță, Cuba se schimbă și ea rapid! Cel mai mare dușman al cubanezilor sunt americanii, dar cu toate acestea visul cubanez este să trăiască visul american. Cum văd eu, însă, schimbarea în Cuba? Poate că își vor cumpăra Iphone și vor mânca la McDonald's, dar cubanezii sunt mult prea independenți să fie vrăjiți de rețeta clasică a capitalismului. Vor găsi o reinterpretare cel puțin atât de inspirată ca cea prezentă. În final, indiferent de ce se va întâmpla Cuba va fi tot Cuba: cu zâmbetul pe buze, în ritm de salsa și aromă de rom!
Kisses,
Valentina
[folositi codul TRASCA1084 pentru extra discount]
[folosiți codul ZFNANCY pentru 10% discount la orice comandă]
[folosiți codul valetinatx20 pentru 20% discount la orice comandă]

You May Also Like

0 comentarii