Călătorie în timp

by - 25 iunie

Mașina timpului există și funcționează în Cuba. Un paradis în care timpul parcă a stat în loc, o țară plină de constraste. Plaje paradisiace, blocuri comuniste, mașini clasice, cartiere colorate, salsa, rom, trabucuri, Che Guevara, comunism, Fidel Castro, revoluție, palmieri, plantații de tutun, internet pe cartelă, mojito, oameni veseli. Cam acestea sunt primele cuvinte care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la Cuba. Și mai are ceva: culori. Într-o lume modernă plină de reflexii de sticlă și metal, Cuba păstrează culorile mate, puternice și vii. Pe case, pe mașini, în  haine și în păr, dar cu toate acestea nu sunt stridente. Sunt pur și simplu frumoase. Cuba nu este o țară pe care o vizitezi pentru servicii sau lux. Nici pentru că este ieftină așa cum este Asia. Este o țară în care mergi pentru a vedea cum a rămas prins un popor în timp.

Să explorezi o țară e mai mult decât o ștampilă în pașaport, e de fapt una dintre cele mai vii și pozitive experiențe de progres și cunoaștere interioară. Recunosc, uneori sunt impulsivă atunci când vine vorba despre călătorii și așa a fost și în cazul Cubei. Îmi doream enorm și cam dintotdeauna să ajung aici. Vis care s-a apropiat din ce în ce mai mult în momentul în care am găsit o promoție la Air Canada. Am ajuns în Cuba fără niciun plan și am întreprins cu bucurie tot ce ne-a poftit sufletul. Frământata și fascinanta Cuba nu are cum să nu te pună pe gânduri, de aceea ne-am propus ca odată ajunși acolo să înțelegem cât mai multe. Să ne cazăm la case particulare și să ne plimbăm singuri pe străzi, unde vrem, să avem libertate de mișcare.

Cuba este despre oameni simpli care nu-și ascund sărăcia, dar încearcă mereu să te surprindă cu ceva frumos. Un complicat amalgam de universuri în care simplitatea și neajunsurile se împletesc și se completează perfect cu bunătatea și serenitatea localnicilor. Trăiesc modest, cumpără ouă pe cartelă, ceva legume, o bucată de carne  și sunt tot timpul cu sacoșa după ei în mână. Sunt cozi la orice e mai greu de găsit, se mișcă lent. E adevărat, îți trebuie răbdare multă să te poți adapta. Dar simți ca nu au devenit roboți. Aștepți și jumătate de oră un autobuz local, dar vezi copiii și tinerii ce așteaptă că vorbesc unii cu alții, râd, glumesc. Puțini stau cu capul în telefon. Paradoxal, au un sentiment puternic că sunt liberi. Sunt liniștiți în fața casei lor, privind strada, lumea, străinii. Trag din trabuc și sorb rom. Par mulțumiți cu ce au, se bucură de fiecare zi.

Ați dorit vreodată să vă decuplați de tot ce înseamnă lumea modernă? Să vedeți ce înseamnă viața fără întreruperi constante? Deși pe cea mai mare insulă din Caraibe poți să mergi într-o vacanță în care să nu ieși in resort, eu te sfătuiesc să faci exact contrariul. Important e să fii flexibil. Să te adaptezi circumstanțelor locale. Să nu refuzi. Și să treci urgent peste micile inconveniențe. Nu mă înțelege greșit, îți doresc cât mai mult soare, cât mai mulți palmieri, cât mai multă apă cristalină în fața ochilor. Dar ceea ce cred că ar fi minunat este să combini vacanța la plajă cu explorarea cât mai amănunțită a țării. Da, stau foarte prost cu importurile și ești privat de aproape tot ce presupune tehnologia modernă, dar a fost minunat așa. Nu am suferit și nu mi-a lipsit nimic. Din contră am realizat că poți avea belșug cu foarte puțin.

Havana este tabloul unui oraș încremenit în timp. Este departe de a fi un oraș curat sau bine organizat. Dar oamenii trăiesc viața așa cum e, sunt ancorați în prezent. Nu visează numai job, carieră și cum să își umple portbagajele de cumpărături. Muzică live prin toate barurile, oameni zâmbitori, iar  arhitectura este absolut fabuloasă. De cele mai multe ori însă vezi decadența. Enorm de multe clădiri vechi, impresionante, stau să cadă sau din care au mai rămas doar câțiva pereți. Cu toate acestea, tot orașul e un furnicar neobosit, zi și noapte. Oamenii vorbesc mult, se strigă unii pe alții, joacă șah sau domino. Copiii se joacă în stradă și fac acel zumzet pe care mi-era doar să îl mai aud.

De fapt, toată Cuba este surprinzătoare. Dacă vrei să te întorci în trecut, să simți că joci într-un film vechi unde ești actorul principal, să vezi un loc unde internetul, munca și corporațiile nu au îndepărtat încă oamenii  unii de alții, atunci mergi în Cuba. Vei rămâne uluit. De ce? Mai bine nu vă zic. După zeci de articole citite pe internet, ne-am dat seama că nu am înțeles de fapt ce înseamnă Cuba până nu am ajuns acolo.
Kisses,
Valentina
Rochie roz Na-kd fashion (aici)
[Folosiți codul valentinatx20 pentru 20% discount la orice comandă]
[Folosiți codul ZFNancy pentru 10% discount la orice comandă]
Sandale AmiClubWear (aici)

You May Also Like

0 comentarii