Urban love

by - 22 mai

Trecem în fiecare zi pe lângă ele. De multe ori poate nici nu le observăm. Cu toate că de obicei prejudecata celor mai mulți nu considera graffiti o artă, ci dimpotrivă îi asociază conotații negative, am putea încerca printr-un exercițiu voluntar de deschidere a minții să vedem lucrurile și altfel. Iubesc arta și îi admir enorm pe creatorii acesteia în toate formele ei. Poate ar fi momentul să înțelegem că arta nu are neapărat nevoie de un muzeu sau de o scenă, ci se poate manifesta și direct în viața de zi cu zi, în moduri extrem de diferite. Presupune doar talent, dăruire, emoții, trăiri, inspirație... Călătorind am învățat că nu-i bine să pleci la drum cu multe așteptări și idei preconcepute. Etichetele și prejudecățile se lasă acasă dacă vrei să te alegi cu ceva. Am învățat, în timp ce-i drept, să iau cu mine doar capacitatea de a mă mira si multă curiozitate.

Opinia generală în ceea ce privește orașele din România este aceea că sunt gri, triste și neglijate. Arta urbană reușește, totuși, să învioreze un nod cenușiu de străzi pe unde am trecut cu toții de atâtea ori fără să ne punem problema că ar putea arăta și altfel. De fapt, orașul devine ca o scenă, o scenă în care spațiile pierdute, spațiile ignorate pot să se reactiveze prin artă. Pentru unii este o joacă, pentru alții o activitate complexă, iar pentru ceilalți, un stil de viață ce surprinde spiritul tânăr al unei generații ce dorește să spargă tiparele, să creeze un mecanism construit pentru a oferi culoare spațiului public monoton și prăfuit. Graffiti-urile sau picturile murale sunt instrumentele de bază ale artistului modern gata să încalce regulile pentru ca orașul să devină o galerie de artă la orice pas. Trebuie să recunosc că am fost foarte surprinsă de cât de frumoasă poate de fapt să fie o stradă veche și tristă dacă niște oameni pricepuți îi adaugă puțină culoare.

Nu poți avea acces la o imagine reală a orașului doar prin spot-uri comerciale de turism extravagante și regizate. Orașul trebuie să ofere posbilitatea de a-l trăi, de a-l descoperi. Tocmai de aceea, arta urbană, pe plan internațional, este un trend extraordinar ce are o creștere fabuloasă în ultimii ani în lume. Și aici nu amintesc doar Parisul, ci și Berlinul, Viena, Londra sau Atena. Chiar și capitalele europene noridice care sunt destul de austere, au preluat ideea de artă urbană și au integrat-o în planul lor de regenerare. În sfărșit se întâmplă și în România și pot scrie cu mândrie despre acest subiect. Pot spune că această formă de artă urbană începe încet, încet să circule și pe străzile noastre.

Așadar, cu această ocazie, vă provoc să vă luați rolul de turiști în propriul oraș și să-l descoperiți! Și pentru că o imagine spune cât o mie de cuvinte, o să las vorbăria și vreau să vă arat mai degrabă câteva imagini. Pozele au fost făcute pe strada Pictor Arthur Verona din București. Sunt sigură că nu am reușit să surprind tot farmecul locului, dar sper că o să vă faceți cât de cât o idee.
(utilizați codul EAGER20 pentru un discount de 20%)
Kisses,
Valentina

You May Also Like

0 comentarii