Royal green in Marrakech

by - 31 octombrie

Ce știi despre Maroc? Probabil că îți sunt cunoscute măcar din auzite orașele Casablanca, Marrakech și Tanger. Călătoria în Maroc înseamnă un cumul de experiențe inedite. Doar imaginează-te savurând un ceai de mentă aromat în grădina unui riad, în timp ce asculți chemarea la rugăciune. Toate regulile și tot ce ai învățat tu ca occidental aici poți să le dai uitării. Am impresia că multi turiști merg în Maroc crezând că singura diferență vor fi bazarurile în loc de mall-uri și se gândesc la Maroc ca fiind o țară exotică și apoi o judecă tocmai din aceste motive. Așa cum am spus și în articolul anterior, în Maroc trebuie să mergi pregătit. Imaginile din piețele colorate pline de materiale vopsite în culori vii sau fotografii cu deșertul și cămilele locului ți-au trecut prin fața ochilor. Dacă vrei însă să înțelegi Marocul trebui să-l vezi cu sufletul. E o țară extraordinară, dar nu privită cu ochi de occidental. Nu după normele noastre de ce înseamnă civilizat, ordonat, curat.

Ce nu știi, cu siguranță, despre Maroc e că marocanii au un talent deosebit de a realiza decoruri excepționale folosind forme geometrice și culori, iar frumusețea amețitoare a mozaicurilor și lumina colorată produsă de obiectele de iluminat din sticlă vor crea o atmosferă caldă și relaxantă în orice casă marocană. Adevărul este că trebuie să ții cont că ai ajuns în Maroc fiindcă ai avut un motiv anume. Ai vrut să vezi ceva, să experimentezi ceva, probabil ți-ai dorit ceva diferit. Atunci fă ceva diferit! Încearcă produsele locale, cumpără produse tradiționale, vizitează locuri noi. Nu raporta totul la un oraș sau o mână de oameni.

Puține lucruri m-au impresionat atât de mult datorită impactului vizual ca și casele sau palatele pe care le-am văzut în Maroc. Mi-au plăcut la fel de mult și kasbahurile- casele tradiționale din chirpici care arată toate ca niște palate impunătoare. Uneori aveam impresia că totul e un decor din filmele cu Aladin sau Seherezada. Am ajuns într-un sat pierdut de lume din munții Atlas, într-o zonă aridă, unde copiii dintr-o colibă râdeau cu gura până la urechi. Am înteles atunci că bucuria vine din suflet. Pentru ei, lucrurile materiale nu au nicio valoare; în schimb au sărit în sus de fericire pentru niște ciocolată. Pe cămile ne-am început una dintre cele mai frumoase zile din cele petrecute în Maroc. Noaptea dinainte ne-am petrecut-o într-o tabără de corturi, am stat la povești în jurul focului din mijlocul taberei și am văzut milardele de stele direct de pe dunele de nisip. A fost una dintre cele mai memorabile aniversări ale mele.

Revenind la postarea de astăzi, trebuie să vă spun că în Maroc situația se prezintă în felul următor: la exterior- o banală ușă care nu-ți spune nimic, care nu-ți oferă nici cel mai mic indiciu despre ceea ce se ascunde în spatele ei. O deschizi și intri într-o lume de poveste, iar frumusețea clădirilor și imensitatea grădinilor te amuțește. Așa ni s-a întâmplat atunci când am vizitat Palatul Bahia, un loc special, frumos amenajat și decorat simplu cu mozaicuri și obiecte tradiționale.

Într-o călătorie în Maroc, trebuie să ții cont cum te îmbraci. În niciun caz nu îți voi spune să-ți iei un cearcef și să te învelești în el din cap până în picioare. Evită însă întotdeauna pantalonii scurți, bluzele decoltate sau orice material transparent. Este bine să adopți aceste reguli din respect pentru cultura și religia marocanilor, dar și pentru a evita privirile insistente ale acestora. Rochiile mele colorate, deși foarte diferite de imaginea turistului obișnuit au primit multe complimente.

În încheiere, trebuie să vă spun că deși se află la doar câțiva kilometri distanță de țărmul Europei, viața este foarte diferită în Maroc. Știu, sună a destinație super exotică, undeva pe alt continent, în altă lume, de-a dreptul intangibilă, pe care puțini speră să o poată vedea vreodată. Ei bine, vă pot asigura că nu e chiar așa. Pentru mine Marocul a fost acea țară care m-a făcut să vreau să călătoresc mai mult, să explorez colțuri îndepărtate ale lumii și să descopăr culturi noi. M-a transformat într-un călător mai bun, mai flexibil și mai organizat. Am învățat să fiu "comfortable being uncomfortable" și să mă descurc când mă încurc.
Kisses,
Valentina

You May Also Like

3 comentarii

 1. Bună! Apropo de rochițe, unde as putea găsi rochita galbena cu volanele acelea pe umăr? Este foarte frumoasa :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna. O poti gasi aici:
   https://m.rosegal.com/casual-dresses/ruffle-sleeveless-cocktail-dress-1264927.html?lkid=126595

   Pup

   Ștergere
 2. Mulțumesc mult pentru răspuns 😚

  RăspundețiȘtergere