Red for Morocco

by - 27 octombrie

La ce vă gândiți când spun city break? Probabil Paris, Roma, Londra... E clar tiparul, nu? Dacă vrei însă să ieși puțin din zona de comfort și să faci altceva atunci ce ar fi să alegi un loc care să fie ca o introducere într-o lume cu mult diferită față de ceea ce îți oferă Europa? Medina cu zidurile sale impunătoare, souk-urile cu munții de mirodenii și suvenirurile colorate, grădinile exotice, școlile vechi, palatele din alte vremuri, mirosul de mentă, oamenii care cutreieră străzile și cea mai bizară piață în care vei ajunge vreodată- pe toate le găsești in Marrakech. Da, recunosc că ne-a luat pe nepregătite și ne-au bulversat complet fumul gros care plutea în aer de la mașini, zgomotul infernal produs de scutere și marocani care țipau din toate părțile, mizeria de pe străzi, străduțele înguste din medina, drumul complicat de la mașină la hotelul nostru-riadul în care am stat. Dar, după ce înveți să te ferești de scuterele care apar din spatele tău când te aștepți mai puțin, după ce te obișnuiești să refuzi vânzătorii care aproape se lipesc de tine în încercarea de a te convinge să le cumperi marfa, după ce uiți în totalitate de conceptul de liniște, vei putea admira ceea ce te înconjoară.

Nu e rost de turism clasic, de bifat atracții turistice de pe TripAdvisor. Papuci colorați, munți de mirodenii, covoare înșirate de-a lungul zidurilor, eșarfe vaporoase, genți din piele, sticluțe cu ulei de argan, costume tradiționale arăbești, lampe de toate formele și dimensiunile, pe toate le găsești în labirintul de străzi din medina. Chiar dacă nu ai de gând să cumperi nimic, te vei adânci in lumea negoțului marocan cu fiecare metru parcurs și vei sfârși inevitabil achiziționând ceva. Marocul însuși este o atracție, dar nu neapărat prin obiectivele turistice, ci prin felul în care fiecare locuitor se zbate să scoată de la turiști și ultimul bănuț, despre cum îți vând cârpe într-o poveste cu păr de cămilă sau mătase de cactus, sau despre cum își respectă tradițiile și își duc traiul ca acum o mie de ani, desi prin fața lor trec zilnic, zeci poate sute de turiști. Dacă este prima ta experiență în lume arabă, șocul cultural va fi foarte mare. Dar, în același timp îți vei da seama că aceasta este adevărata bucurie a călătoriilor: să vezi cum trăiesc alți oameni, să le descoperi deprinderile și să completezi puzzle-ul acestei lumi cu piese obținute chiar de la fața locului. Prin urmare lasă prejudecățile de-o parte și bucură-te de tot ceea ce descoperi.

Am învățat în această călătorie că nu ai ce căuta în Maroc, dacă nu ești tolerant, dacă nu ești deschis la minte și la experiențe noi. Valul de agitație, cocktailul de mirosuri înțepătoare, inistența vânzătorilor din bazar și tocmeala până la epuizare, zecile de tarabe cu mâncare stradală, combinate cu luxul grădinilor sau al riadurilor fac ca Marrakech să nu aibă decât două opțiuni: ori îl iubești, ori îl urăști. Nu toată lumea e pregătită pentru spectacolul lumii marocane, nu toată lumea înțelege că e o experiență extraordinară să dormi peste noapte la hotarul deșertului Sahara și să vezi miliarde de stele. O vizită în Maroc nu este despre muzee, vestigii istorice sau monumente arhitectonice. Ci este despre o altă lume. Una cu alte obiceiuri, altă gastronomie, altă religie, alt stil vestimentar... Altceva! Dacă nu înțelegi toate aceste lucruri și pleci la drum cu prea multe prejudecăți, mai bine îți cumperi bilet la Paris pentru că Marocul nu este pentru oricine!
Mai multe poze si detalii despre experiența mea din Maroc găsiți pe contul meu de Instagram aici
Kisses,
Valentina

You May Also Like

2 comentarii

  1. Imi place foarte mult cum ai scris si sunt de acord cu tine, Marocul nu este pentru oricine!
    Frumoasa rochia! <3
    Astept si celelalte parti :*

    RăspundețiȘtergere