Timișoara la pas

by - 26 septembrie

"Mica Vienă", "inima Banatului", "orașul de pe Bega", "orașul florilor" -Timișoara- este un oraș al premierelor, un loc unde istoria se îmbină cu noul. Să-l treci pe lista ta cu destinații de călătorie este cu siguranță o alegere extraordinar de bună. Departe de a fi orașul tipic, sufocat de construcții fără identitate, Timișoara se încăpățânează să le ofere tuturor celor care îi străbat străzile propiul lor colț de rai, fie că asta înseamnă piețe cu un aer boem, clădiri și palate înrădăcinate în istorie, poduri care alunecă romantic peste apusuri, parcuri peste care domnesc mii de soiuri de flori și de copaci sau restaurante care mai de care mai cochete. Am vizitat orașul acum două weekenduri, dar nu o să vă vorbesc despre furtună sau despre lucrurile tragice care s-au întâmplat atunci acolo. Eu vreau să-mi amintesc de Timișoara așa cum am găsit-o sâmbătă: însorită, luminoasă, caldă și foarte veselă.

Oferta turistică a orașului este vastă și acoperă aproape în totalitate gama de interese a iubitorilor de călătorii și a celor pasionați de peisajul urban. Centrul este primul dintre locurile cu care vei dori să faci cunoștință imediat ce ai ajuns și ți-ai lăsat bagajele în cameră. Situată în centrul orașului, Piața Victoriei este locul în care s-a născut Revoluția din 1989. Pe fațadele anumitor clădiri istorice încă se mai pot vedea urmele gloanțelor trase în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Piața este străjuită de un număr impresionat de palate și clădiri care păstrează cu succes gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri dintre care amintesc Catedrala Mitropolitană, cea mai înaltă biserică din România la ora actuală și clădirea Operei care adăpostește patru instituții de cultură.

Acest cartier central al Timișoarei a căpătat recent statutul de zonă pietenoală, ceea ce îl face un loc pentru plimbare deosebit și care merită să fie descoperit la pas. Dacă pornești de la Operă în sus pe strada Mărășești, ai ocazia să mai bifezi și alte puncte importante de vizitat cu un patrimoniu cultural la fel de bogat. De la Piața Libertății pâna la centrul vechi nu mai e decât o aruncătura de băț. Amenajată în stil baroc, Piața Unirii a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare, iar majoritatea clădirilor au fost refăcute, afișând acum un aspect proaspăt și frumos la vedere. De aici se desprind înspre zona centrală numeroase străduțe înguste, cu clădiri istorice de o frumusețe aparte. La parterul acestora, perfect integrate în peisajul istoric, sunt cafenele, baruri, restaurante și magazine.

Cu parfum vienez ce străbate din zidurile trasate milimetric, cu străzi largi și aerisite, cu târguri la mijloc de zi sau tramvaie mov ce-și macină drumurile printre clădirile impozante, Timișoara este un oraș al contrastelor. Din acest punct este foarte ușor să-ți continui relaxarea plimbându-te de-a lungul malului sau chiar într-o bărcuță pe Bega, poti descoperi numeroasele parcuri și oaze de verdeață sau celebrele poduri ale Timișoarei, oferindu-ți ocazia să te bucuri de priveliști superbe. Adevărul este că o dată ce ai ajuns la Timișoara, nu o să-ți mai vină să pleci. Așa au pățit și pățesc, de ani de zile, mulți dintre cei care ajung aici. Ceva inexplicabil, ceva ce mie îmi place să-l numesc Spiritul Timișoarei. Pe care îl poți înțelege doar acolo, la Timișoara, unde cel mai important patrimoniu este cel uman.
Pantofi (aici)
Kisses,
Valentina

You May Also Like

0 comentarii