Cină la palat

by - 04 septembrie

Stau într-o grădină de palat, pe înserate, liniște peste tot! Nici oamenii, angajații de aici, nu fac gălăgie. O mică oază în care poți să îți iei puțin timp liber, să bei o limonadă și să respiri mirosul de grădină. Un miros de iarbă uscată, combinată cu verdeață, mirosul ce-l simți când mergi la țară la bunici. E liniște...Poveste... 

Cred că fiecare dintre noi are un wishlist în care ne propunem să nu ratăm anumite destinații de care am auzit și care ne atrag. Micuța localitate Avrig din județul Sibiu a scos la iveală una din piesele ascunse ale Transilvaniei-ansamblul reședinței de vară a baronului Samuel Von Brukenthal. Situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului, numit odată "Edenul Transilvaniei, palatul asigură un cadru clasic, elegant și unic.

Odată ajunși acolo am rămas surprinsă de exteriorul nu prea bine conservat. "Ce risipă", i-am spus lui Silviu, "să nu renovezi o astfel de clădire este o risipă de frumusețe". Ne continuăm vizita, gândindu-mă ce frumos ar fi palatul dacă s-ar investi în el. Am avut, însă, realmente un șoc când am văzut curtea și grădina, dar și clădirea care acum a devenit hotel. Pentru o clipă mi-am adus aminte de Palatul Schonbrunn din Viena, asemănarea fiind izbitoare. Cu puține elemente atmosfera aristrocrată s-a menținut. Ajungeai imediat într-o altă lume, o lume cu baroni și baronese. Cât farmec trebuie să fi avut odată!

Faceți împreună cu mine un mic exercițiu de imaginație? Sunteți oaspeții baronului Brukenthal și vă relaxați parcurgând imensele grădini, ascultați muzică și admirați galeria de artă din interiorului palatului. Ca să nu vă plictisiți vă întrețineți la partide de șah sau table și vă minunați de fastuoasele artificii organizate de baron la recepțiile și seratele care se țineau lanț. Sună frumos, nu? Am citit că Primăria are planuri mari cu Palatul, ceea ce sper masiv să se întâmple, ca să nu îl regăsim pe această tristă listă de monumente uitate.

Din tot complexul, deocamdată a fost renovată Oranjeria, clădirea-seră în care se cultivau portocale de Sicilia, ananas și sparanghel. Oranjeria este acum hotel restaurant. Noi ne-am oprit pentru cină în drum spre Sibiu. Deși vizitarea domeniului ne-a abătut un pic din drum, ar fi fost păcat să trecem atât de aproape de el și să nu ne oprim. Mi-a plăcut terasa restaurantului așezată lângă un pârâu. E un loc din care nu îți mai vine să pleci. Oamenii sunt amabili și mâncarea bună. Eu una o să mă întorc și sunt curioasă cum o să evolueze.

You May Also Like

2 comentarii

 1. Ce draguta e tinuta, cu fustita! <3 <3 <3
  Pare foarte frumos palatul. Trebuie sa il iau pe Adi si sa il vizitam si noi! :D

  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, draga mea! Da, da! Sa va duceti ca e foarte dragut 😘😘

   Ștergere